Śniadanie Mistrzów

17

Uczniowie liceum, pod okiem pań Anny Nowakowskiej i Barbary Winkler, już po raz drugi przygotowali zdrowe śniadanie. W tym roku hasło przewodnie brzmiało Śniadanie daje moc i energię! Na wstępie uczniowie II SL i II BL przypomnieli, że pełnowartościowe śniadanie jest nie tylko podstawą zachowania dobrego zdrowia, lecz także osiągania dobrych wyników w nauce i pracy. Jeżeli nie zjemy rano śniadania, narażamy się na  zmęczenie, senność, rozdrażnienie i osłabienie. Mamy kłopoty z koncentracją, a efekty naszej pracy są niezadowalające. Młodzież przekonywała, że warto wcześniej wstać i przygotować pyszny posiłek, który powinien być zjedzony w ciągu 2 godzin od przebudzenia. Pożywne śniadanie powinno składać się z: 60% węglowodanów, 30% białek i 10% tłuszczy.

29 28

Na tegorocznym śniadaniu mogliśmy spróbować m. in. różnorodnych sałatek owocowych i warzywnych, sushi, ciasta marchewkowego, ciasteczek z musli, domowego chleba oraz zdrowych koktajli.

31

Fotorelacja z wydarzenia na Facebooku

Pasta z avokado – przepis Karoliny Jureczko

Awokado zblendować, następnie wycisnąć 2 ząbki czosnku, ugotowane jajka potrzeć na tarce wszystko wymieszać! Pasta gotowa!

Sałatka z kurczakiem – przepis Karoliny Jureczko

Sałatę lodową potrzeć na małe kawałki, pokrojone pomidorki koktajlowe poukladać na sałacie, dodać czerwoną cebulę, ogórki i rzodkiewkę. Na górę kładziemy grillowanego kurczaka. Wszystko polać jogurtem zmieszanym z przyprawą do sałatek.

Twarożek na słodko – przepis Asi Witeczek

Wymieszać twagróg, śmietanę, cukier i cukier puder. Gotowe!

Ciasteczka bananowe – przepis Kamila Kalusa

Składniki: 2 banany, 1 szklanka płatków owsianych, 1 jajko, rodzynki, żurawina, siemię lniane, pestki dyni, migdały. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i piec 18 min. w temp. 180 stopni na blasze wyłożonej papieriem do pieczenia (przepis na 10 sztuk).

Komentowanie jest wyłączone